berlinmuren

Tema / Berlinmurens fortællinger: Livet før, under og efter Den Kolde Krig

I maj måned sætter eReolen fokus på grænser, og her anbefaler vores redaktør bøger om en af historiens mest betydningsfulde grænser: Berlinmuren. 

 

Det var både dramatisk og uventet, da en pigtrådsbarriere pludselig begyndte at vokse tværs gennem Berlin den 13. august 1961. På få dage udviklede afspærringen sig til det, der kom til at symbolisere Den kolde krig mellem Øst og Vest: Berlinmuren. Muren blev næsten umulig at passere. Over 200 mennesker mistede livet ved Berlinmuren, skudt og dræbt under forsøget på at krydse den.

 

Tilværelsen i Østtyskland var svær for dem, der ikke støttede landets kommunistiske styre. Mange blev overvåget af Stasi, den statskontrollerede sikkerhedstjeneste, hvis erklærede mål var at vide alt. Stasi var frygtet af alle, og man risikerede at blive sat i fængsel eller miste sit arbejde, hvis man kritiserede kommunisterne. Ingen kunne vide sig sikre.

 

Den 9. november 1989 - 35 år siden i år - klokken seks om aftenen faldt Berlinmuren, og grænsen mellem Øst- og Vestberlin blev atter åbnet. For første gang i 28 år kunne folk på den østlige side forlade deres lukkede by mod vest uden at risikere deres liv. Det var et historisk øjeblik, der ikke kun markerede et regimes fald, men også afslutningen på Den kolde krig.

 

Herunder finder du et udvalg af fortællinger, der på forskellig vis prøver at bearbejde den kollektive hukommelse om livet i Østtyskland – før, under og efter murens fald. Og der er mange forskellige historier at fortælle.

 

Se også filmen De andres liv på Filmstriben. Det er en af de bedste film om DDR, jeg har set. Filmen handler om Stasi-manden Wiesler, der af en minister får ordre om at overvåge dramatikeren Dreyman for at finde noget på ham, så ministeren kan få en chance hos Dreyman's kæreste, skuespillerinden Christa-Maria Sieland. Det er rørende, spændende og utrolig velspillet!

 

 

God fornøjelse!

/Kajsa